Vitaminok, növényi összetevők, és egyéb, a szervezetünk számára fontos adalékok.

Ahogy a kezdőoldalon írtunk célunkról, kiegészítenénk azzal, hogy elsősorban üdítő italnak tervezzük termékeinket, de a hozzáadott vitaminoktól, növényi összetevőktől, aminosavaktól, és egyéb szervezetünk számára fontos vegyületektől válnak mégis mássá, talán fontosabbá, mint a többi palackozott termék.
Ezek az összetevők gyakran szinergiában ( együttműködési többlethatás, stb.) vannak egymással, ezért oldunk vitaminkomplexeket is majdnem mindegyik változatba.
A növényi összetevők esetében a levélből, magból, a húsából, vagy a héjából készült, általában 300 mikron szemcseméretű őrleményt használunk, amivel elérjük, hogy az ezekből készített teákkal szemben nem csak a kioldott, hanem a teljes anyagtartalmát fogyaszthatjuk.

Az oldal tartalmát folyamatosan bővítjük!

> ALOE VERA: Az Aloe Vera évszázadok óta mindig megbecsült, természetes gyógyír volt. Világszerte többféle névvel is illették, mint például: "A mennyei termés" az "Élet gyümölcse" a "Csodanövény". Az Aloe Vera valóban különleges növény, Egyiptomban a fáraók a hosszú élet elixírjének tartották. A vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak széles spektrumát kínálja, olyan speciális aktív összetevőkkel, mint a mukopoliszacharidok, vagy glukozaminglikánok (GAG). A kapcsolódó klinikai kutatások adatai szerint az Aloe hatékonyan támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, emellett támogatja az emésztőrendszer egészségét és ismert baktériumölő hatása, valamint a rák elleni küzdelmekben is alkalmazzák. Az egészséges szövet a sérülésre gyulladással válaszol. Ez a folyamat a helyi vérellátás megváltozásával jár: az erek fala átalakul, ezáltal az immunrendszer sejtjei és molekulái áthatolhatnak rajta. A szervezet így segíti elő a véralvadást, a betolakodó mikroorganizmusok elleni védekezést és a gyógyulási folyamatot. Az Aloe Vera olyan hatékony természetes gyulladáscsökkentő, mely nem jár semmilyen mellékhatással. 1988-ban egy egyszerű laboratóriumi kísérlet során aloe vera gélt adtak emberi fibroblaszt sejtkultúrához - ezek termelik a hegszövet kollagénrostjait, és egyesítik a sebet. Az aloe verával nem kezelt kontrollcsoporttal összehasonlítva a sejtszaporodás nyolcszorosára növekedett. A vizsgálat tehát bizonyította a növény gyulladáscsökkentő hatásását. A benne található speciális poliszacharid keveréknek köszönhetően elősegíti a bőr külső rétegeiben lévő sejtek megújulását; csökkenti az öregedési, ráncosodási folyamatot. Oly mértékben erősíti az immunrendszert, hogy az képes felvenni a harcot a koronavírus káros hatásai ellen. Az Aloe Verának magas az enzim-tartalma (92-féle enzim), ami ritka és értékes enzim-forrássá teszi, ugyanis az enzimek segítenek, hogy az alapvető fontosságú tápanyagok a szervezetben felszívódjanak, és ugyanakkor tisztuljon is a szervezet. Az Aloe Vera csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait és megerősíti az immunrendszert, miközben segít a szervezetnek a felhalmozódott mérgeket kiüríteni. Az Aloe Vera négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz. Az Aloe Vera nem árt a fiziológiánknak, hanem tiszteli, egyensúlyba hozza és javítja azt. Az Aloe Vera gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben. Az Aloe Vera olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek az egész szervezeten kifejtik hatásukat: tetőtől talpig - az egyéni szükségleteknek megfelelően.

> ZÖLDTEA: Fogyasztása Kínában évezredes hagyományokkal rendelkezik közismert egészségmegőrző hatása miatt. A fekete teától abban különbözik, hogy a feldolgozás során nem erjesztik, ezért egyes egészségre pozitívan ható vegyületeket nagyobb mennyiségben tartalmaz. Fő hatóanyagai a polifenolok, a katechinek és flavonoidok, illetve a koffein. A zöld tea hatóanyagai hozzájárulhatnak a szervezet anyagcseréjének fokozásához. • segíti a zsírégetés felgyorsítását, serkenti az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet• antioxidáns hatású, mivel leköti a szervezetben felgyülemlő, sejteket károsító szabadgyököket• szerepet játszik a szív -és daganatos betegségek megelőzésében csersavtartalmánál fogva gátolja a zsírsavak és a koleszterin felszívódását, hozzájárul a bőr képének és szerkezetének javulásához, támogatja a nyugalmi anyagcserét, az energiafelhasználást, szerepe van a zsírok oxidációjában, ezáltal a testtömeg-kontrollban. Fogyókúrák javasolt kiegészítője. Közreműködik az egészséges szívműködés fenntartásában, az emésztőrendszer normál működésében. Javítja az emésztést és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását. A benne levő flavonoidok serkentik a máj működését, a kimerültség, fáradtság ellen is kiváló természetes frissítő. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek, a fogszuvasodás, a fogínybetegségek megelőzésében is szerepet játszanak. A szellemi teljesítőképességre is kitűnő hatással van, a benne található koffein a kávéval ellentétben nem gyorsan, hanem fokozatosan, lassan szívódik fel, kíméli a gyomrot, a beleket, hosszabb időn át tartó élénkséget, éberséget biztosít.
 

> Az MSM: (tudományos nevén Metil-szulfonil metán) egy a természetben megtalálható, színtiszta, szerves kén vegyület, mely jelen van minden élő organizmusban (ember, állat, növény). Több, mint 150 vegyület alkotórésze, vagyis az ember számára létfontosságú többek közt az egészséges kötőszövetek előállításához, az ízületi funkciók- és az immunrendszer megfelelő működéséhez és a hormonrendszer egyensúlyban tartásához. Az izomszövetek, a csontok, a bőr egyformán hasznosítják, és részt vesz a tiamin és a biotin B-vitamin szintézisében, segíti a porc egészséges szerkezetének megőrzését. Talán legértékesebb tulajdonsága, hogy egy természetes fájdalomcsillapító. Minden típusú és eredetű fájdalomnál hatékony. A nem szteroid gyulladásgátlókkal szemben az MSM-nek nincs negatív mellékhatása. Képes csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni az izomgörcsöket és fájdalmakat. Miközben a korábban említett hatásait kifejti, hozzájárul az érintett szövet sejtjeinek újjáépítéséhez, aminek a hatására nő a rugalmasság az ízületekben, és csökken a regenerációs idő. Sportolók, testépítők százezrei ismerik és használják. Életük szerves része, mivel jobb teljesítményt, kevesebb izom fájdalmat, sérülést és tejsavképződést, valamint jobb állapotú ízületeket köszönhetnek az MSM-nek. Az MSM kénben gazdag tulajdonsága miatt rendkívül hatásos detoxifikáló vegyület, mely hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez. Az MSM együtt dolgozik a vitaminokkal és aminosavakkal, hormonokkal, enzimekkel, antitestekkel és az antioxidánsokkal egyaránt. Nem utolsó sorban, több beszámoló szerint, a beviteltől számított 20 percen belül képes enyhíteni a másnaposság tüneteit.

> A GLÜKOZAMIN: (amino-monoszacharid), mely a legfőbb építőkövei porcainknak. Fő szerepe az ízületi- és porcszövetek újraképződésének biztosítása. A kötő- és támasztószövetek belülről porcsejtekből és a sejtek által termelt sejtközötti állományokból állnak, míg kívülről kollagének, és proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) alkotják. A rugalmas rostoknak a szerkezete hálószerű, melyet többek között a glükózamin tölt ki. Minden glükózamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek. A kialakult víztereken keresztül történik a sejtek anyagcseréje, tápanyagok és az oxigén szállítása. A glükozamin -akárcsak az MSM-, kulcsszerepet játszik a testünk kollagénképződésében. Egyfajta katalizátorként szolgál a glukozaminglikán- (röviden: GAG) szintézisben, mely fokozza a porcsejtek számára rendelkezésre álló kollagén mennyiségét. A GAG fontos építőelemként megtalálható az emberi bőrben, kötőszövetekben és porcokban. A tartós igénybevétel és a természetes öregedési folyamat során a GAG tartalom csökken, melyet táplálékkiegészítővel pótolhatunk. 

> MSM/GLÜKOZAMIN: A glükozamin megvédi porcszövetünket az elhasználódástól. Ez egy természetes anyag, mely jelen van minden ember szervezetében, mivel a porcok fő alkotóeleme. Számos kutatás alátámasztotta, hogy csökkenti az ízületi fájdalmakat és javítja azok mozgathatóságát. MSM pótlással javítható az ízületek rugalmassága, csökkenthető azok merevsége és duzzanata, serkenthető a sejtek vitalitása, halványítható a hegesedés. Bizonyítottan fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású, gátolja az izomgörcsök kialakulását. Egyik sem jobb a másiknál, mivel mind a kettőnek számos pozitív, egészségmegőrző tulajdonsága van, amelyek más és más módon fejtik ki hatásukat. Sőt közelebb állunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, a kettőt együtt alkalmazva hatékonyabb eredményeket érhetünk el, mint külön szedve azokat.

Forrás:

https://www.myprotein.hu/blog/kiegeszitok/msm-es-glukozamin-hatasuk-es-mi-kulonbseg-ketto-kozott/?gclsrc=aw.ds&thg_ppc_campaign=71700000079720157&product_id&gclid=Cj0KCQjwgtWDBhDZARIsADEKwgPHRl99WOtZsZNuq_Jj0SQ0bbUl9c6cXT5TJiEAoldp-BbHZhY3v7saAs0NEALw_wcB

> L-KARNITIN: Gyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, teljesítménynövelő, anabolikus regenerálódást fokozó, és testzsír százalék csökkentő hatású. Segítséget nyújt számos biológiai folyamatban, pl. a zsírsavak "üzemanyaggá" történő átalakításában, és a szív, agy működésében is. Szervezetünk minden sejtjében megtalálható, segítségével képes testünk a zsírsavakat energiává alakítani, de ezenkívül más egészségügyi előnye is van ennek az anyagnak. Ezt az aminosavat leggyakrabban a szívbetegségek kezelésére alkalmazzák, mivel több kutatás is bebizonyította, hogy előnyösen hat a szív működésére. De hatékonynak bizonyult a felnőttkori diabetes tüneteinek enyhítésében, az agyi problémák gyógyításában, a memória javításában, a vesebetegség kezelésében, a vércukorszint csökkentésében, a Parkinson-kór gyógyításában és az angina tüneteinek kezelésében is. Természetes antioxidánsként működik, így szerepe általános egészségmegőrző és betegségmegelőző. Ma leginkább fogyasztószerként találkozunk vele. Alkalmazásával több betegség kezelése és gyógyítása is lehetséges, de fontos figyelembe venni, hogy nem mindenkinél jelentkezhetnek ugyanazok a hatások egyformán, mivel szervezetünk másként reagálhat erre az aminosavra.  Ez az anyag csupán kiegészítheti a gyógykezeléseket, de nem helyettesítheti azokat. A vegetáriánus étrend általában kevés L-karnitint tartalmaz, sokszor még a napi minimum mennyiséget sem fedezi. Ezért nem minden esetben helyes/egészséges vegetáriánusnak lenni, mert akik mindenféle ételt fogyasztanak a napi 1 mg helyett 20-200 mg-ot visznek be a szervezetükbe belőle. Tudjuk, hogy az oxidatív stressz számos betegség előidézője lehet: a szabad gyökök felhalmozódása stroke-hoz, szívkoszorúér-betegséghez és neurodegeneratív problémákhoz vezethetnek. Az L-karnitin azonban hatékonyan szembeszáll a szabad gyökökkel, így segítségével lelassíthatjuk sejtjeink öregedési folyamatát és elkerülhetjük a betegségeket. Szervezetünk is képes előállítani, ehhez azonban lizin, metionin, C-vitamin, vas, niacin és B6-vitamin, szükséges, hogy szintetizálhassa.

> KOFFEIN: Serkenti a szívműködést, növeli a vérnyomást, a pulzusszámot, a fizikai állóképességet, és fokozza az anyagcserét. Az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, növeli a koncentrációt a szellemifunkciókat, és a mentális teljesítményt. Támogatja a zsírégetést, mert energiaforrásként felhasználja a zsírkészletet, ezáltal megvédi a glikogén készleteket, pozitív hatással van az adrenalin felszabadulására, ami felkészíti a szervezetet az extrém terhelésre és nagyobb teljesítményre ösztönzi.

> GUARANA: Hatása kávéhoz hasonlít, de 6-8 órán át frissességet biztosít, és káros mellékhatása nem ismert. Fájdalomcsillapító hatású, fokozza az aktívitást, kalóriaégetést. Évszázadok óta használják étvágycsökkentésre, fáradtság, hasmenés és másnaposság ellen is. Sportolók körében zsírégető tulajdonsága és teljesítménynövelő hatása miatt népszerű. Energiaitalokban is előszeretettel használják.

> GINZENG: Az egész szervezetre jótékony hatású, normalizálja a belső folyamatokat. Kiegyensúlyozza az immunrendszer működését, kezeli a pszichés és testi kimerültséget, ezáltal fokozza a vitalitást. Gyógyítja az álmatlanságot, a vérszegénységet, elősegíti a normális véráramlást, pozitívan hat a mentális teljesítményünkre, memóriánkra fáradtság, kimerültség, stressz és koncentrálási nehézség esetén. Továbbá szívvédő, stressz és koleszterinszint csökkentő, fájdalomcsillapító, a pajzsmirigy működését optimalizáló hatású. Ismert vágyfokozó, mivel együttesen, és pozitívan hat a hormonháztartásra, a keringésre és az idegrendszerre.

> L-ARGININ: Aminosav, melyet szervezetünk csak bizonyos körülmények között, és bizonyos tápanyagok hatására tud szintetizálni. Ha ezek a vegyületek hiányoznak, az L-Arginin esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen aminosavvá válik feltétlenül pótolni kell, akár L-argininban gazdag élelmiszerekből, akár étrend-kiegészítőkből. Az L-argininnak a legfontosabb szerepe nitrogén-oxid - más néven nitrogén-monoxid, vagy NO -, szintézisben van, mely anyag erősíti az erek rugalmasságát, ezért azok könnyebben tágulnak, több vért és tápanyagot képesek szállítani az izmokba, azok vérellátását, és teljesítményét is fokozzák, valamint a merevedés minőségére is pozitív hatással vannak. Segít továbbá mérsékelni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a koncentrációs problémákat, a  terméketlenséget, a magas vérnyomást, az Intersticiális húgyhólyaggyulladást, és a korábban szedett anabolikus szteroid hatásainak minimalizálása, és fokozza a sebek és sérülések gyógyulását.

> MACA gyökér: Magas energiatartalmú szénhidrátok mellett értékes, természetes aminosavakat is tartalmaz, amelyek különösen a sportolók számára válhatnak fontossá a megfelelő izomépítéshez. Rendszeres fogyasztása rendkívül hatékonnyá teszi a fizikai és szellemi teljesítőképesség növelését a fokozott megterhelés során. Javítja a szervezet energiaellátását, növeli a kitartást, az ellenálló képességet. Összetett tápanyagtartalmának köszönhetően "superfood" minősítést kapott, felér egy komplett multivitamin készítménnyel. Mind a férfiak, mind a nők számára igen hasznos növény, természetes úton szabályozza a hormonháztartást, segítséget jelenthet a termékenységi problémákban és a potencianövelésben is. Egészen kivételes energizáló hatású, erősíti az állóképességet, csökkenti a krónikus fáradtságot, fokozza a szellemi teljesítményt. Kedvező hatással van a libidóra, javítja a fogamzó- és nemzőképességet, enyhíti vagy meg is szünteti a változókori kellemetlen tüneteket. A Maca energizáló, immunerősítő, hormonszabályzó, görcsoldó, élénkítő, kiegyensúlyozó hatású. Kutatások szerint a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a maca gyökérben: B1, B2, B12, C-vitamin, kalcium és foszfor. A Maca nem koffein tartalmú élénkítő szer, hanem egy serkentő hatású gyógynövény, amely természetes úton tartja karban egészségünket. 

> A JÓD: Sajnos Magyarország az erősen jódhiányos területek közé tartozik, mivel sem a talajban sem a vizekben nincs elég jód, ezért úgy az állati, mint a növényi eredetű táplálékból hiányzik, és ennek hiánya a lakosságra is kihat. A sejteknek 300 különféle biokémiai folyamathoz szükségük van a jódra. Hozzájárul a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, az idegrendszer normál működéséhez, a bőr normál állapotának megőrzéséhez, elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését. Felnőtteknél a pajzsmirigyhormonok befolyásolják a szervek összes funkcióját és anyagcseréjét. Ha nem fogyasztunk elegendő étkezési jódot, a hypothyreosis mellékhatásai széles körben elterjedhetnek és testünknek számos különböző funkcióját befolyásolhatják.  Maguk a hormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak, így annak hiányában anyagcserezavarok és fejlődési rendellenességek léphetnek fel. A jód a táplálékkal és az ivóvízzel kerül be a szervezetünkbe, ahol gyorsan felszívódik, majd összegyűlik a pajzsmirigyben. A felesleges mennyiség a vizelettel ürül, de megjelenik a nyálban és az anyatejben is. A jódhiány eredményeként - megnagyobbodott pajzsmirigy mellett is - a pajzsmirigy nem képes elegendő hormon termelésére, megjelennek a pajzsmirigy- alulműködés tünetei, amelyek közül elsősorban a súlynövekedésre figyelhetnek fel az érintettek. A jódhiány csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is. Enyhe jódhiány esetén egész életen át gyakoribb a magas koleszterinszint és az érelmeszesedés.A legújabb kutatások szerint, ha egy terhes nő az első hónapokban jódhiányos, akkor a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is csökkenhet az IQ-ja.

A jódhiány további tünetei lehetnek még: 

-Krónikus fáradtság, folyamatos hidegérzet.

-Letargia, az álmosság, az erővesztés az első dolog, amire az emberek figyelnek, amikor a pajzsmirigyhormonok koncentrációja csökken a vérben, és amelynek feladatai közé tartozik a test energiaellátása.

-Gyenge immunitás: Az immunrendszer gyengesége gyakori és visszatérő megfázás, vírusos, parazita, gombás betegségek, lassú sebgyógyulások formájában nyilvánul meg.

-Duzzanat, ödéma: A duzzanat a jódhiány nyilvánvaló tünete. Az ödéma leggyakoribb lokalizációja ebben az állapotban a szem alatt van, a lábak és a karok duzzanata is előfordulhat.

-Menstruációs rendellenességek: Az instabil menstruációs ciklus a jódhiány kezdeti szakaszának tünete, mivel a jódhiány közvetlenül befolyásolja a hormonrendszer működését.

-Vérszegénység: A vashiányos vérszegénység, a vér vashiányával járó betegség gyakran az anyagcsere aktivitásának csökkenésével jár.

-Túlsúly: A kontrollálatlan súlygyarapodás a jód hiányának egyik tünete a szervezetben. A túlsúly ebben az esetben elsősorban nem a zsírtömeg jelenlétének, hanem az anyagcserezavarok okozta ödémának köszönhető.

- A kardiovaszkuláris rendszer hipotenziója a hypothyreosis jele, amely jódhiány hátterében alakult ki nagyrészt. A hypothyreosisban szenvedő betegek keringési rendellenességei miatt szövődmény léphet fel hipotenzió formájában - a vérnyomás csökkenésében.

-Az intelligencia csökkenése: Az agy munkájának problémái, amelyek a figyelem, az intellektuális tevékenység képességének, a memória romlásának csökkenésében nyilvánulnak meg, szintén jelezhetik a szervezet jódhiányát.

-Rossz hangulat és depresszió: Az agy működésének állandó zavarai kiindulópontot jelentenek a pszichológiai problémák kialakulásához. Az érzelmi háttér romlik, az apátia, a passzivitás, az elutasítás, negatív nézet jelenik meg az eseményekről, amelyek az esetek 5-12% -ában súlyos depresszióvá válnak.

FONTOS! A krónikus jódhiány ellensúlyozására hirtelen fogyasztott nagy mennyiségű jód a pajzsmirigy túlműködését (jód indukált hipertireózis) idézheti elő, ami életveszélyes anyagcserezavarokhoz vezethet. Vannak olyan ételek, amelyek csökkentik a jód felszívódását a szervezetben. Ilyenek: a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, torma, de ezek sem golyvaképzők a szokásos mennyiségben fogyasztva.

Azoknál viszont, akiknek a pajzsmirigye normálisan működik, a tartósan túl nagy jódbevitel gátolhatja a pajzsmirigy hormonok képzését, ami a pajzsmirigy alulműködéshez (jód indukált hipotireózis) vezethet.

Forrás: https://sites.google.com/site/vitalporta/a-jodrol